Çocuklarda Omurga Sağlığı, Omurga vücudumuzun en önemli taşıyıcısıdır. Omurga; boyun-sırt, bel ve kalça olmak üzere 4 bölgeye ayrılır. 4 bölgenin de yandan bakıldığında, ön ve arka yönde olmak üzere doğal fizyolojik eğrilikleri vardır. Ancak omurgayı meydana getiren omurların bir dizisinin yan yana olan eğriliği doğal değildir ve buna “Skolyoz” denir. Skolyoz C ve S şekillerinde olabilir.
İki guruba ayrılır.
Yapısal Skolyoz; Doğuştan oluşur. Nedeni belli değildir ve nörolojik tipleri vardır.
Yapısal olmayan skolyoz; Geçici postüral bozukluklarla meydana gelir. (Düzeltilebilmesi daha kolaydır.)
Amerika’da ilköğretim yıllarında tüm çocuklar Skolyoz açısından taramalara tabidir. Dolayısıyla özellikle çeşitli yanlış postür (duruş) alışkanlıklarına bağlı yapısal olmayan Skolyozları tedavi etmek mümkün olabilir. Muayene ve tüm omurganın ayakta röntgeni çok önemlidir. Röntgenler bize eğimin C ve S olduğunu, omurun distorsiyon derecesini ve kemiklerdeki defektleri gösterir. Skolyoz hafif, orta ve ileri derecede olabilir.
Kızlarda daha çok görülür
Kızlarda erkeklere göre 5 kat daha fazla görülmektedir. Ve yapılan araştırmalara göre her 10 kişiden birinde omurgada yana olan eğrilik (Skolyoz) deformitesi vardır. Özellikle büyüme döneminde çocukların ebeveyni tarafından tabi ki çok önemlidir. Ebeveynlerin çocuklarında dikkat etmesi gerekenler; Her iki omuz yükseklikleri eşit mi? Kalça kemiklerinin yükseklikleri eşit mi?, Belinin bir yanı daha mı çukur?, Tek ayak üstüne mi hep yük aktarıyor?, Bir tarafa doğru eğilim görüntüsü var mı?, Her iki göğüs kafesleri eşit mi?, Biri diğerine göre önde veya geride mi?
Avrupa ve Amerika ülkelerinde fizik tedavi uygulamalarının yanında manuel terapi ve cranio-sacral terapi dediğimiz kafa ve kuyruk sokum üzerinden yapılan tedavilerde uygulanmaktadır. Bu uygulamalarla bütün omurganın segment segment hareketliliğinin arttırılması ve böylece fonksiyonelliğinin korunması amaçlanır. Ayrıca omurgayı hem direk hem de dolaylı yollarla etkileyebilecek bütün kas ve membran (zar) yapılarının gerginliğini azaltmaya yönelik yöntemler yer almaktadır. Ve bununla ilgili haftada 1 gibi 10 dakikalık egzersizlerle düşük dereceli eğriliklerde büyük gelişmeler gözlenmektedir.
Çocuklarda Omurga Sağlığı hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.