Kardiyak Rehabilitasyon nedir? Rehabilite etmek, bozulan fonksiyon/fonksiyonları yerine getirmek için yapılan yöntemler bütünüdür. Fonksiyondaki bozuklukların hangi organ ve organlarda önemli değildir. Örneğin, beyin felci geçirmiş olabilirsiniz, bir yeriniz kırılmış olabilir, kalp ameliyatı geçirmiş veya doğum yapmış ya da Covid_19’a bağlı solunum sorunlarınız olabilir. Yani sorun her neredeyse o organa ve tüm vücuda daha iyi bir fonksiyon kazandırmak, kaybedilenleri geri alabilmek için kullanılan tıbbi yöntemlerdir diyebiliriz. Hepsinin kendine özel terapötik teknik ve süreçleri vardır.
Bilindiği kalp hastalıkları görülme olasılığı ve kalpten ölüm oranları günümüzde halen ilk sıradadır. Ve maalesef Covid_19 geçiren hastalarımızda da pıhtı atmasına bağlı kalp krizleri yadsınamayacak kadar çok. Bu anlamda damar yapımız sağlığımız açısından yaşamsal önem arz etmektedir.
Kardiyak rehabilitasyon, kalp hastalarında ameliyat öncesi veya sonrası ya da her iki aşamada kullanılan hastaların performanslarını artırmaya , yaşamlarını bağımsız seviyede tutmaya, yürümek, merdiven çıkmak, sosyalleşmek, cinsel hayatlarını devam ettirebilmek, solunum kapasitelerini attırmak ,kan şeker bariyerlerini normale getirmeye çalışma ,vücut kas yağ endekslerini düzenlemek ,uygun beslenme ve kilo seviyesine çekmek ,yeni hayatlarına uyumu kolaylaştırmak ve kalp krizi veya kalp ameliyatlarından sonra oluşabilecek korku, kaygı ve depresyon gibi şikayetlerin önüne geçerek bağımsız, yeterli, sağlıklı bir hayat yaşamalarına zemin hazırlamak için yapılan tüm tıbbi destek programına hepsine verilen isimdir.
Kardiyak Rehabilitasyon Programı
Kardiyak rehabilitasyon uygulayıcılarının uzman fizyoterapistler olmaları ve mutlaka kalp, endokrin, dahiliye, psikolog, beslenme uzmanları gibi disiplinlerle yakın temasta multidisipliner olarak çalışmaları büyük önem taşır. Hastanın egzersizlerinin ve günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi sürekli tansiyon, kan şekeri, kan gazları takibi yapılmalı diğer hastalıklarının da göz önünde bulundurularak rehabilitasyon programlarının düzenlenmesi gerekir. Bu nedenle kardiyak rehabilitasyon deneyimli ekiplerce yapılması gereken önemli bir tedavi programıdır.
Kardiyak rehabilitasyonda hastanın öncelikle solunum kapasitesi, yürüme mesafesi, denge koordinasyonu, yorgunluk seviyesi, kan basıncı gibi bilgileri alındıktan sonra hedef program çizilir. Peki hedef program neye göre belirlenecek? Elbette hastanın içinde bulunduğu sosyal, medikal, duygusal, fonksiyonel pozisyonu, elimizde ne gibi enstrümanların olduğu ve hangi programları uygularsak; ne kadar sürede, nasıl bir yol alınacağı gibi soruların cevabı yol gösterici olacaktır. Bunun için klinik ve veya hastanede yapılacaklar neler olduğu, hastanın kendisinin yapacakları, hastanın yakınlarının eğitimi, hastanın aylık, üç aylık, altı aylık ve bir yıllık takiplerle gelinebilecek optimum seviyenin ne olacağı belirlenmelidir.
Kardiyak Rehabilitasyon Tedavisi
Yapılan çalışmalar neticesinde görülmüştür ki hastaların etkili ve başarılı rehabilitasyon programlarını takip etmeleri halinde kan basınçları, kan şekerleri, kolesterol seviyeleri iyi seviyeye gelmiş, yürüme, merdiven çıkma kapasiteleri artmış, aile ile özel yaşamları daha sağlıklı hale gelmiş ve bir kısmı işe dönüşlerini sağlamıştır. Kalp krizi veya kalp ameliyatları sonrasında bazı hastaların kişiliklerinde değişiklikler, depresyon kaygı gibi semptomlar görülmektedir. Bu şikayetlerin de azalmasında sağlıklı bir kardiyak rehabilitasyon programımın büyük katkısı vardır. Damarlarımız sistemik hastalıkların varlığı (diyabet), inaktivite, beslenme, otoimmün hastalıklar gibi birçok hastalıktan etkilenen organlarımızdır. Damar tıkanıklığına bağlı kalp rahatsızlığı geçiren kişilerin yaşamlarını mutlaka yeniden revize etmeleri rehabilitasyon sürecini kendileri için yaşam boyu olarak görmeleri gerekmektedir.
Fazlaca korku hayattan el çekmeye götürürken aşırı cesaret ise yeni krizlere sebebiyet verebilir. Tedricen artan egzersiz ve yürüyüş programlarınızla yeni hayatınızı yeniden en güzeli ile düzenlemenizi diliyoruz.
Kardiyak rehabilitasyon konusunda bizimle iletişime geçmek için tıklayınız.
Sağlıklı günler dileriz.
Natal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi