Kinesiotape Uygulamaları
Dr. Kenzo Kase tarafından 70li yılların ortalarına doğru geliştirilmiş yöntemdir. Bu yöntem cildi tahriş etmeyen, insan dokusuna oldukça benzeyen, gözenekli ve ana hammaddesi pamuk olan ince yapıda bulunan bantlar kullanılmaktadır. Kinesiotape teorik olarak ise, cildi yukarı kaldırarak deri ile kasların arasında bulunan boşluğu arttırmakta olup bu bölgede oluşan basıncı hafifletir. Yaralanma da azalan basınçla beraber kan dolaşımının artışı ile sonuçlanmaktadır. Böylece lenfatik drenaj oluşur. Dolaşım sisteminde oluşturulan bu etki yaralanma bölgesinde gerginlik ve hassasiyetin giderilmesi ile bölgede oluşan deri altındaki ağrı reseptörlerinin uyarılmasını önler ve ağrısız hareket oluşumu sağlanır.
Bir ilaç ya da madde içermeyen bantlar vücudumuzda bazı değişimlere neden olurlar. Bu değişimler için uygun bantlama yöntemi seçilmesi gerekmektedir. Kinesiolojik bantlama yöntemleri, kaslarımızın desteklenmesi ile birlikte vücudumuzda bulunan sıvıların akışını düzenleyerek, içsel olarak ağrı giderici mekanizmamızın aktif hale gelmesi ve eklem problemlerimizin giderilmesi esas alınarak uygulanmaktadır.
Özellikle ağrılarda geniş bir uygulama alanı bulurak boyun, sırt, bel ağrısı, menisküs yırtıkları, tenisçi dirseği gibi pek çok kas ve tendon problemlerinde kullanılabilir. Bir ilaç veya madde içermemesi durumundan dolayı spor sektöründe yoğun olarak tercih edilmektedir. Uygulanan bölgede bulunan kas ve bağ dokusunda gerimin düzenlemesinde yardımcı olarak, lenfatik damarların ve lenfatik drenajın akışını da düzenlemekte olup, dolayısıyla ağrıyı azaltarak kas gücünün eski hale gelmesi konusunda destek olur. Özellikle omuz ve dizde bulunan bağ, menisküs ve tendon yaralanmalarından sonra fizik tedavi ile beraber kullanılması iyileşmeye katkıda bulunmaktadır.