Bazen ne yaparsanız yapın bir türlü geçmek bilmeyen ağrılar yaşarız. Kronikleşen ağrı şikayetlerinin kişisel ve toplumsal boyutunda oldukça ağır sonuçları olduğunu biliyoruz. Kronik ağrı, kişilerin hayat kalitelerinin ve beraberinde yaşam doyumlarının düşmesine neden olmaktadır. Ekonomik durum, işsizlik, evlilikte yaşanan sorunlar, aile içi şiddet, hastalıklar ve sonrasında yaşanan psikolojik sorunlarla ilgili olduğu bilinmektedir.
Ağrının şiddeti herkeste farklı görülür. Bunun nedenlerinden biri de duygusal ve psikolojik dayanıklılıkla ilgili olabilmektedir. Çoğu bedensel hastalığın tetikleyicisinin altında yatan duygular olduğunu biliyoruz. Başa çıkılamayan istenmeyen olumsuz düşünce ve tutumlarımız bedenimize ağrı olarak sinyal vermektedir.
Bilişsel çarpıtmalarımız yani ya hep ya hiç düşüncesi, genelleme, seçici soyutlama, felaketleştirme, aşırı büyütme, kişiselleştirme gibi psikolojik düşünce hatalarımız ile kaçma ve kaçınma davranışlarımız yaşanan kronik ağrılarla yakından ilişkilidir.
Bu yüzden kliniğimizde psikoterapi öncesi yapılan değerlendirmelerde sadece ağrıya değil kliniğimize gelen kişinin kendisine odaklanılır. Kişinin hikayesi, ağrı öncesi ağrının başlangıç zamanına denk gelen yaşam öyküleri, sonuçları, ağrının sıklığı ve şiddeti ile tetikleyiciler gibi birçok psikolojik değerlendirmede ele alınan başlıklardır.
Kronik ağrı tedavisinde en etkili kas germe, gevşetme ve güçlendirme egzersizleridir. Gevşeme egzersizleri sizleri stres ile baş etmede güçlendirecektir. Stres kaynağı ile ağrı, anksiyete, depresyon, yeme bozuklukları, reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıkları, kanser gibi birçok rahatsızlık yaşanabilir. Bu nedenle ağrının bedenen yaşanmasında egzersizler ile şikayetlerin azaldığı ve/veya yok olduğu görülmektedir.
Kronik ağrı şikayetleri kapsamında uygulanman psikoterapi seanslarımız detaylı ön değerlendirme, değerlendirmeler sonucu şikâyete neden olan ve şikayete eşlik eden istenmeyen tutum, düşünce ve davranışların değiştirilmesine yönelik kronik ağrılarla beden odaklı bütüncül psikoterapi, kas germe, gevşetme ve güçlendirme egzersiz programlarından oluşmaktadır.
Bilindiği üzere zihinsel ve psikolojik iyi oluş yöntemlerinden en etkili olanı psikoterapidir.
Unutulmamalıdır ki ruh ve beden her zaman birlikte değerlendirilmelidir. Zihin ve psikolojik sağlığımız için lütfen beden sinyallerini yok saymayalım ve dikkate alalım.