Osteoartrit, halk arasında “kireçlenme” olarak bilinir ve dejeneratif eklem hastalığıdır.
Özellikle 50 yaş üzerinde kadınlarda daha yaygın olarak görülür ve yük taşıyan eklemlerde karekterizedir. Bu hastalıkta, sabahları hareket kısıtlılığı, ağrı, ödem, yük bindirmede güçlük gibi şikayetler görülmektedir.
Eklemin kıkırdak yapısı bozulurken kemik dokuda da yapısal değişiklikler oluşur. Kemiklerde küçük çıkıntılar meydana gelir ve eklem içindeki hareketin kolay yapılmasını sağlayan synovial sıvıda azalma olması hem eklem hareketlerinin zorlaşmasına hem de ağrının oluşmasına sebebiyet verir.
Özellikle yaşla birlikte kadınlarda değişen hormonal sebepler, kilo alımı, yanlış tekrarlayan hareketler, vücut kütle balansında negatif değişiklikler meydana gelir. Bunlara bağlı olarak kas kütlesi azalır, vücudumuzun ağırlığını önce kaslar sonra eklem bağ kemik dokular taşırken kasların zayıf olması ekleme aşırı yük binmesine sebebiyet verir ve eklem dejenerasyonunu hızla arttıran bir faktör olur.
Son yıllarda besin alerjileri ile bağırsak sağlığı bilindiği üzere beden ve ruh sağlığında çok önemli bir yer tutmaktadır. Ve artık osteoartrit de kişinin mutlaka bu açılardan da muayene edilmesi büyük önem taşır. Yaş, kalıtımsal faktörler, aşırı yıpranma, diğer enflamatuar hastalıklar, kişinin günlük yaşamdaki hareketleri örneğin diz üstüne çökerek yer silme, şoförlük, ağır taşıma) osteoartriti başlatan veya ilerleten önemli etkenlerdir. Hasta, nemli havalarda bahar ve sonbaharda ağrı şikayetlerinin arttığından yakınır.
Osteoartrit Tedavisi
Tedavisinin olup olmadığı sıkça sorulan bir sorudur. Hastalar, çoğunlukla kireçlenmenin geçmeyeceği kanaatine sahiptir. Ağrıyla yaşamayı öğrenmiş ve benimsemiş bunu yaş almaya bağlayarak teslim olmuştur. Hiç kimse ağrılı bir yaşamı istemez ve ekonomik, psikososyal, ailesel ciddi menfi etkileri vardır. Osteoartritin tedavisi mümkündür. Tedavi yöntemleri arasında medikal, fizyoterapi, egzersizler, doğru beslenme, hasta eğitimi, doğru günlük yaşam etkinliklerinin düzenlenmesi, kıkırdak yapısını destekleyen takviyelerin kullanılması gibi elimizde hiç de az olmayan ağrıyı giderici, fonksiyonu arttırıcı günlük yaşamı rahat hale getirebilecek silahlarımız mevcuttur.
Diğer tüm şikayetlerde olduğu gibi öncelikle yapılması gereken ilk adım, sorunu tetikleyen faktörlerin elimine edilmesidir.
Kilo düzenlenmesi sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinilmesi, ağrı açığa çıkarmayan egzersiz ve hareketlerin yapılması, mutlaka gros olarak tüm vücut kaslarının kuvvet dengesinin artırılması ve yanında ilgili eklemin üst ve alt grup kaslarının özellikle güçlendirilmesi, bazen kinesiotape uygulamak vücutta diğer dahili sorunlar varsa ilgili hekimle iş birliği içinde olmak, bize tedavide önemli yol aldırır.
Kliniğimizde 28 yıldır bu ve benzeri şikayetleri olan hastalarımızda üzerinde durduğumuz en önemli konu ağrının sadece tedaviye gelinen süreçte giderilmesi değil kalıcı iyilik halinin sağlanmasıdır. Bu konuda hasta eğitiminin yanında aralıklı kuvvetlendirme ve mümkünse ağrı kesici ilaçlardan uzak olarak eklemin kendisini iyileştirmesine destek olma çabaları tedavide büyük fark yaratabilmektedir.
Ortopedi branşı ile mutlaka dirsek temasında olmak eğer gerekliyse cerrahi yönden görüş almak hastanın uzun dönemli beklentilerinin ne olması gerektiği yönde önemli bilgi sağlar.
FTR de elektroterapi ajanları ciddi destekçidir ve özellikle akut ağrılı durumlarda kesikli US tedavide yangıyı azaltır ve eklemi rahatlatır.
Sıcak soğuk uygulamaları hastalarda bazen kafa karışıklığı yaratabilmektedir. Burada önemli olan aslında hastanın uygulama sırasında ve sonrasında ağrıdaki değişikliği fark etmesidir. Genellikle ilk dönemler 15 dk. ıslak bez üzerinden soğuk uygulama sonraki durağan dönemlerde sıcak uygulama hastalara iyi gelmektedir.
Tüm eklem ve kas bağ ligament kemik yapılardaki olumsuz değişiklikler yumuşak dokuda spazmlara, gerginliğe ve ağrıya sebep olur. Bu nedenle yumuşak dokulara yapılacak doğru manuel terapi uygulamaları çoğu zaman ilaçların yapamadığı ciddi rahatlamaya ağrının giderilmesine olanak sağlar ancak bu konuda mutlaka üniversite sonrası manuel terapi tekniklerini bilen uzman fizyoterapistlerden destek almak şarttır.
Hastalarımızın bazen istemeseler bile özellikle diz şikayetleri olanların baston gibi destekler alması sürekli veya geçici olarak fayda sağlayabilir.
Tedavi sonrası edinilmiş özelliklerin korunması açısından öğrenilmiş tüm egzersiz ve konuların hastanın yaşamına kanalize etmesi çok önemlidir böylece daha uzun yıllar sağlıkla eklemlerini kullanacak ve ev içinde hapsolmayacaktır.
Özetle sağlığımızı korumamız için her zaman olduğu gibi eklemlerimiz açısından da düzenli beslenme, doğru kilo, doğru ve yeterli hareket, yeterli sıvı alımı her daim üzerinde duracağımız konular.
Sağlıklı Günler Dileriz.
Natal Fizik Tedavi