Boyun Düzleşmesi ve Bel Düzleşmesi
Boyun düzleşmesi ve bel düzleşmesi omurgamız omur denilen 32-33 adet kemiğin üst üste dizilmesiyle meydana gelir. Hareket sistemimizin en temel elemanıdır. Boyun ve bel düzleşmesi Omurgamız, yapısı sayesinde otururken ve ayaktayken gövdemizi destekler. Sert ve ani hareketler yapılmasına olanak verir. Omurlar, birbirine bağlar vasıtasıyla sıkı sıkıya bağlanır. Omurların arasında disk denilen kıkırdak yapılar bulunur ve omurların arasındaki bu diskler sayesinde hareketlerimizi kolayca yaparız.
Omurgada üç tane eğiklik görülür. Bunlardan bel ve boyun bölgesindekiler içe doğru sırt bölgesindeki ise dışa doğru olur. Bu doğal eğriliklerimiz sayesinde omurlar, darbelere ve ağırlıklara karşı dayanıklılık kazanır.
Omurlar arasındaki disklerde hareket sırasında esnekliği sağlar. Böylece günlük hayatımızdaki birçok zor işi farkında olmadan rahatlıkla yaparız. Ancak bazen omurgadaki bu sistemlerde aksaklıklar meydana gelir ve problemler ortaya çıkar. Boyun ve bel bölgesindeki kasların uzun süre aynı pozisyonda kalması sonucu kasların iç gerginliği artar ve beldeki ve boyundaki eğrilik giderek azalır. Uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya çalışmak, sürekli ağır yükler taşımak gibi zorlayıcı hareketler nedeniyle disklerin içindeki basınç artar böylelikle bel ve boyun bölgesinde düzleşme meydana gelir. Omurganın düzleşmesi uzun dönemde o bölgedeki disklerin yapısının bozulmasına yol açar.
Boyun ve bel düzleşmesi , normal koşullarda yandan bakıldığında omurgamızın alt kısmı(bel) öne doğru hafifçe büküklük gösterir. Omurgaya yanlış yüklenme yapılması, yanlış pozisyonda oturmak, yanlış egzersiz yapmak gibi sebeplerden dolayı omurgadaki bu konveksite düz bir hale gelir.
Bel düzleşmesinin en önemli belirtisi bölgesel ağrılardır. Bel ağrısı özellikle oturup kalkarken ve hareket sırasında artar. Bel bölgesindeki düzleşme röntgen ile rahatlıkla belirlenebilir. Düzleşmenin belirlenmesinden sonra hastaya uygun medikal tedavi ve fizik tedavi uygulamaları yapılır.
Fizik tedavi uygulamalarından sonra bu problemi olan kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı şeyler vardır. Bunlar;
- Düzenli egzersiz yapmalıdırlar.
- Aşırı kilo alımına karşı dikkat etmelidirler.
- Yatak ve yastık seçiminde çok dikkatli davranmalıdırlar.
- Belin normal kavisini destekleyen sandalyeler seçmelidirler.
- Kişi ayakta dururken, yürürken her zaman dik postürünü korumalıdır.
- Eğilirken ve yük kaldırırken ağırlığı her iki bacağına eşit vermelidir.
Boyun Düzleşmesi
Boyun düzleşmesi problemi son dönemlerde özellikle genç nüfusta oldukça sık görülen bir hastalık türüdür. Boyun düzleşmesi, şekli C’ye benzeyen omurganın mekanik yüklenme, aşırı stres gibi nedenlerden dolayı omurganın normal eğriliğini kaybetmesidir. İnsan vücudundaki omurların belli bir duruşu ve şekli vardır, bu duruş ve şekil zamanla belirli nedenlerden dolayı farklılaşarak bazı rahatsızlıklara sebep olabilir. Omurların bu doğal duruşunu sağlayan yapılar, özel ve yumuşak disklerdir. Bu disklerin kayması ya da belirli nedenlere bağlı genel şekillerini kaybetmeleri sonucu az önce belirttiğimiz gibi boyun düzleşmesi ortaya çıkmaktadır.
Boyun düzleşmesi kalıtımsal olabileceği gibi, boyun bölgesine alınan darbe, travma, baskıdan kaynaklanabilir. Aynı zamanda duruş bozukluğu, uzun süre aynı pozisyonda kalmak ve hareketsiz yaşam, vücuda aşırı yük bindirmek ve bunları sürekli tekrarlamak, aşırı yorgunluk, stres, depresyon hali gibi faktörlerden de kaynaklanabilmektedir.
Boyun Düzleşmesi ve Bel Düzleşmesi Belirtileri
– Duruş bozukluğu: Düzleşme dışarıdan görülebilecek kadar belirgin olabilir. Kişinin normal duruşu sırasında baş öne doğrudur.
– Boyun hareketlerinde kısıtlanma olması: Günlük yaşamda kişi boyunu sağa-sola çevirmekte ciddi problemler yaşamaktadır.
– Ağrı
– İlerlemiş boyun düzleşmesi sinir köklerinin ve omuriliğin baskıya maruz kalmasına neden olabilir. Baskıya maruz kalan sinirlerin vücudun hangi kısmını ilgilendirdiğine bağlı olarak çeşitli bölgelerde uyuşma, karıncalanma yaşanabilir. Bu durum genellikle kol ve bacaklarda güç kaybı, uyuşma ve karıncalanma olarak kendini belli eder.
Boyun düzleşmesi en önemli belirtilerinin başında, kronik ağrılar ve boyun hareketlerinde zorluklar yer almaktadır. MR ‘da boyunun normal eğriliğini kaybetmesi ve düzleşmesi net bir şekilde görülmektedir. Hasta kesin tanı aldıktan sonra onun için en uygun tedaviler uygulanmalıdır.
Düzleşmiş boyun kavisini tekrar eski haline getirmek ve hastanın normal yaşamına devam etmesini sağlamak mümkündür.
Boyun Düzleşmesi ve Bel Düzleşmesi Uygulanan Tedaviler
• Hastanın eğitimi
• İstirahat
• Elektroterapi uygulamaları
• Manuel Terapi
• Traksiyon
• Egzersiz ( tedavinin en önemli kısımlarından bir tanesidir. Hastaların ağrıları tamamen geçse bile belirli aralıklarla egzersiz programlarını devam ettirmelidirler.)
• Postür Eğitimi
• Günlük yaşama aktivitelerinin modifikasyonu
Boyun Düzleşmesine Karşı Alınacak Önlemler
Masa başında çalışan kişiler oturma pozisyonuna dikkat etmelidir. Masanın başında mutlaka dik oturmalıdır.
Sürekli oturarak çalışan kişiler iki saatte bir ara vererek kalkıp hareket etmeliler, aynı zamanda boyun güçlendirme egzersizlerini yapmalıdırlar.
Ağrıları tamamen geçse bile egzersizlerini düzenli bir şekilde yapmalıdırlar. Boyun düzleşmesi ve bel düzleşmesi tedavileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.