Bir çoğumuz gün içerisinde işe gidip- gelirken, mesai saatlerinde aktifiz. Hatta çoğu kişi iş çıkışlarında spor salonlarında hem günün stresi atmak, hemde sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için vakit harcıyordu. Günün geri kalanında ise koşuşturmaca içerisinde diğer işlerimiz yetiştirmeye çalışıyorduk. Şuan tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü sebebiyle hem kendimizi hemde sevdiklerimi korumak adına evlerimizdeyiz.
Sosyal izolasyonun ve kendimizi korumanın çok önemli olduğu şu günlerde evinizde geçirdiğiniz vakti en güzel ve doğru şekilde geçirmek çok önemli. Hareket alanımızın kısıtlanması günlük faaliyetlerimin azalması metabolizmamızı yavaşlattığı gibi hormonal sistemimiz ve biomekanik olarak da kas iskelet sistemimize yansıtacağı olumsuzluklar olabilir.
Gün boyu evde hareketsiz bir yaşam hormonal sistemimizdeki dengeyi (Homeostazı) bozarak bağışıklık sistemimizin bozulmasına ve psikolojik açıdan buhrana neden olabilir.
Tüm vücudumuza etki edebilecek güçte olan hormonlar kan yoluyla taşınılar ve bölgesel yada genele etki etme özellikleri vardır. Tüm hormonal sistemimizin bir dengesi var bu dengeyi sağlamak için sürekli iniş-çıkış halindedirler. Basit bir örnek verirsek şekerli gıda tükettiğimizde insülin hormonumuz devreye girer ve kan şekerinin fazla çıkmasını önler insülünin fazla salgılanması durumunda glukagon hormonu devreye girer ve kan şekerinin fazla düşmesine engel olur. Bu insülün ve glukagon dengesinin sağlanmasına homeostaz denir. şeker homeostazının sağlanamaması durumunda şeker hastalığı denilen diyabet oluşur. Vücudumuzdaki her şey bir homeostaz aralığında bulunmak zorundadır, eğer bulunmazsa hastalıklar ve ağrı hissi oluşabilir.
Bedenimiz hareket etmek için tasarlanmıştır. uzun süre hareketsiz kalmak eklem ağrılarına ve miyofasial ağrılara neden olur. Bu durumu stres ve duruş bozuklukları destekler. Kasın zayıf ve gergin olması kişiyi rahatsız edecek kasılmalara neden olur. Bu istenmeyen kasılmanın devamlı hale gelmesi, kasların kemiklere bası uygulamasını ve komşu eklemlerde ağrıların oluşmasına neden olur .
Hareketsiz yaşam da vücuttaki genel dolaşım yavaşlayacağı için omurga rahatsızlığı ( bel-boyun fıtıkları) olan kişilerde de bu yavaş dolaşım segmental olarak da dolaşıma etki ederek ağrılarınızı arttırabilir.
Evde kaldığımız şu günlerde günlük 45 dk lık egzersizler ile hem bedenimizi bir uyanışa yönlendirip kendimizi vakit ayırarak krizi fırsata çevirebiliriz. İş hayatının stresinde kendimize vakit ayıramamaktan şikayet ederken şuan tüm gün evdeyiz ve bu durumu en doğru şekilde yönetmek bizlerin gözlerin.
Kronik ağrılı hastaların tedavileri yarım kalmış olabilir, sağlıklı bir vücut için omurga sağlığı programlarına katılanlar, pilates seansları iptal edilenler olabilir. Bizler online olarak hastalarımızın yanındayız. herhangi bir şikayeti olmayan kişiler germe egzersizleri, omurga mobilizasyonu için egzersizler, bağışıklık sistemini dinç tutacak metabolizma hızınızın yavaşlamasını önleyecek egzersizlere yer verirken; ağrı şikayeti olan kişileirn gene bir fizyoterapist yardımı ile teröpatik egzersizlerine devam etmelerini önemle rica ediyoruz.
Sağlıklı ve huzur dolu bir gelecek diliyoruz.
Natal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi