Tahmin ediyorum önümüzdeki 20 30 yıl içerisinde normal postür tanımımız değişecek .Bugün 2 yaşa kadar inen akıllı telefon kullanımı ilk ve ortaöğretim döneminde çocuğun zamanının büyük bölümünü kapsıyor,çalışma hayatı ise neredeyse büyük şehirlerde kurumsallarda tamamen bilgisayar kullanımına bağlı olarak devam ediyor.Ne yapacağız ,neredeyse hayatımızdan çıkarmamızın mümkün olmadığı bu ihtiyaç vücudumuzda kas iskelet sisteminde, kas- bağ tendonlarda ciddi gerilimlere, blokajlara, yorgunluğa, sebep olmaktadır. Bu postürün devamlı tekrar etmesi ise bir süre sonunda özellikle boyun ve omuz kuşağı etrafında kendini ağrı olarak göstermekte ve sıcak banyolar, masajlar uyku dinlenme maalesef ağrının giderilmesinde yeterli olmamaktadır. Geçiştirmek amaçlı tekrarlı alınan ağrı kesiciler ise mide bağırsak (gastrointestinal) sisteminde istenmeyen şikayetler oluşturmaktadır. Böylece başlayan kısır döngü kişinin hayat kalitesini düşürür konsantrasyonunu bozar odaklanma sorunları, depresif postür geliştirebilir. Nihayetinde bir sabah eyvah boynum tutuldu hareket ettiremiyorum diyen kişi nasıl bir tedaviye başvurmalı ve asıl olan bunun tekrarlanmamsı için ne gibi önlemler almalı işte bu nokta çok önemli.
Ağrıya Etki Eden Faktörler
Ağrıya etki eden faktörler postür, stres, beslenme (besin intelöransı), enflamatuar hastalıklar (romatizma), gün içinde tekrarlayan istenmeyen hareketler ,uygun olmayan ergonomik koşullar (sandalye, masa pozisyonu, yastık, yatak, tv karşısında uyuma, mide şikayetleri, yuvarlak omuz, sırtta kamburluk gibi birçok nedeni sayabiliriz.Temel konu mümkün mertebe yaratan faktörü elimine etmektir.Sorunun köküne inilerek planlanan tedavi de tekrarlama ihtimali çok daha azalır. Doğru alışkanlıkları edinmekle başlayan iyileşmede eskiden kalan sorunu manuel terapi, elektroterapi, egzersiz, mobilizasyon, manyetik alan, belki traksiyon, gevşeme teknikleri, gastrointestinal sistem için doğru beslenme alışkanlıkları,masa ve sandalye pozisyonu ,yatak yastıkta doğru seçimler, özellikle çocuklarda ayak sağlığı, uygun postür eğitimi, obesiteye bağlı büyük karın yağ dokusunun sırt ve boyun omurlarında yapacağı gerginlik hakkında bilgi verilmesi,emziren anneler için özellikle emzirme sırasında uygun postürün seçilmesi ve sayabileceğimiz birçok madde boyun ağrılarının önlenmesinde oldukça etkilidir.
Yanlış nerede önce onun tespit edilmesi bunun için çok detaylı sorgulama yapılması, sadece semptoma bakarak semptomu giderici bir ağrı kesici ile hiçbir şekilde sorunun kaynağına gidilemeyeceğini ve oluşan hasarın giderek artacağını yerleşeceğini akıldan çıkarmamak gerekir.
Tüm hastalarıma söylediğim şey ‘Beden bilir’ Onu sükunetle dinlerseniz teşhisiniz ve tedavinizde büyük yol alırsınız.
Boynum tutuldu, boyun ağrılarınızı görmezden gelmeyin. Devam eden ağrılar zamanla kronik bir hal ve tedavisindeki yol uzar. Bedeninizi dinleyin ve bir fizyoterapistten yardım almaktan kaçınmayın.
Sevgiyle sağlıkla kalınız
Natal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fzt. Songül Sevim