El bileğinde karpal tünel adı verilen bir yapı vardır. Bu yapı el kemikleri(pisiforme, hamatum, scaphoideum, trapezium, trapezoideum, triquetrum) ve fleksör retinakulum adı verilen bağ dokusundan oluşmaktadır. Son on yıllarda gittikçe artan ama korona ile mücadele sürecinde dünyada evde bilgisayar başında çalışma ile en üst seviyeye çıkan şikayetler arasında boyun, omuz kol önkol bilek ve eli sıralayabiliriz . Bu yapılara ayrıca sırtı da rahatlıkla ekleriz.
Bilindiği üzere omurgamızın boyun ve üst sırt bölgesinden çıkan sinirler ilgili taraf tüm kolun hareketinden sorumludur. Bugün size özellikle el bileği yapısından ve karpal tünel şikayetinden bahsedeceğiz ancak tedavide lokal şikayetlerimizin giderilmesinde alacağımız önlemler ve tedavi yöntemleri ile birlikte aynı zamanda gerçek bir şifanın kazanılması için mutlaka yukarıda bahsettiğimiz boyun ve diğer yapılarında tedavi ve veya egzersiz programına dahil edilmesi gerekmektedir.
Kanal içinden geçen yapılar; Fleksör digitorum profundus’un- Fleksör digitorum superficialis’in 4 kirişi, Fleksör pollicis longus’un kirişi ve median sinir’dir.
Karpal Tünel Sendromu Nedir?
El parmaklarının hareket ve hissinin sağlanmasında önemli bir rol oynayan ve median sinir olarak isimlendirilen yapının el bileği hizasında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan el bileği problemidir. Sinir sıkışmaları içersinde en sık görülen rahatsızlıktır.
Median sinirin his alanı, baş parmak, işaret parmağı, orta parmağın iç yüzünün tamamı ve yüzük parmağının iç yüzünün dış yarısıdır. Ayrıca median sinir parmakların ince hareketlerini yapmasını sağlayan kasların çalışmasında da rol oynamaktadır. Buna bağlı olarak bu sinirin sıkışmasında ilk başta bu yapılar etkilenmektedir.
Karpal Tünel Sendromu En Sık Kimlerde Görülür?
Karpal tünel sendromunun toplumda görülme olasılığı %1-2 olup, çalışan kişilerde bu oran %3-4 ‘e kadar yükselmektedir.
- Daha çok 40-60 yaş arasında kadınlarda görülür.( Kadınlarda daha sık görülmesinin sebebi; karpal tünelin daha dar olması, östrojen içeren doğum kontrol haplarının kullanımı, menapoz ve hamilelik dönemlerinin olmasıdır.)
- El bileğini sürekli bükülü pozisyonda kullanan kişilerde çok sık rastlanan bir problemdir.(daktilo, klavye kullanmak vb.)
- El bileğine sürekli yük binmesine sebep olan işlerde çalışanlarda görülür.
- Sinir hasarına sebep olan diyabet gibi hastalıklarda karpal tünel sendromu sık görülmektedir.
- Gebelik döneminde daha sık görülmektedir.
Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Hastalar tipik olarak median sinirin daraldığı alanlarda ağrı ve uyuşma tarif ederler.
Hastaların en önemli yakınması, gece uykudan uyandıran ağrılarının ve uyuşmalarının olmasıdır. Hastalar uyanıp gece ellerini sallama ihtiyacı duyarlar. İlerleyen dönemlerde şikayetler gün içerisinde sıklaşmaya başlar.
Sinir harabiyetinin süreklilik kazandığı durumlarda baş parmakta his kaybı, elde güç kaybı, ince işleri yapmakta güçlük( düğme ilikleme, kalem tutma gibi )meydana gelmektedir. Ayrıca sinirdeki sıkışmanın kalkmaması durumlarında nörolojik kayıplar kalıcı olabilir.
Karpal Tünel Tanısı Nasıl Konulur?
Ayrıntılı hikaye almak ve değerlendirme yöntemleri tanının konulmasına yardımcı olmaktadır. Kesin tanı ise sinir iletim hızlarının ölçüldüğü EMG ile konulmaktadır.
Karpal Tünel Sendromunun Tedavisi Nedir?
Başlangıç döneminde el bileği hareketlerinin kısıtlanması ve alınacak antiinflamatuar ilaçlar semptomların hafiflemesini sağlayabilir. Steroid enjeksiyonları da sinir etrafındaki şişlikleri azaltarak semptomların gerilemesine yardımcı olabilir. Birkaç ay süresince geçmeyen ve konservatif önlemlere rağmen devam eden karpal tünel sendromlarında cerrahi tedavi gündeme gelebilir.
Konservatif Tedaviler:
Hastalar çok ağrılı dönemlerinde bilekte travmaya yol açmamak için splint kullanabilirler. Fakat splint kullanımından önce mutlaka uzman kişilere danışılarak karar verilmelidir.
- Fizik tedavi modaliteleri
- Manuel Terapi uygulamaları
- Eklem hareket açıklığı egzersizleri
- Germe egzersizleri
- Güçlendirme egzersizleri
- Duyu eğitimi
- Sinir gliding egzersizleri( Median sinir için)
- Tendon gliding egzersizleri( karpal tünel içinden geçen tendonların kirişleri için)
Aktivite modifikasyonları (ilk başlarda tekrarlayıcı el bileği fleksiyonu ve ekstansiyonu azaltılmalıdır, problemli el ile ağırlık taşınmamalı ve günlük yaşam aktiviteleri sırasında el doğru pozisyonlanmalıdır.)
Son olarak üzerinde durmamız gereken diğer bir önemli nokta; hastalığı başlamadan önlemek, hastalık başladıysa iyileşme dönemini kısaltmak veya tekrarlamasını engellemektir. Kilo vermek, tuzsuz veya az tuzlu yemek tüketmek, periyodik ve düzenli el ve bilek egzersizleri yapmak, gün içinde sıkça verilen bilek istirahatı ve el sarkıtma molaları vermek, uygun şartlar ve aletlerle çalışmak, bilek bölgesine buz uygulaması yapmak bu önlemlerden birkaçıdır.
Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında online terapilerden hastalarımızın çok katkı gördüğünü deneyimlemekteyiz. Hızlıca ağrıyı gidermek için ağrı kesici almadan önce yumuşak dokuyu rahatlatan uygulamalar ile daha kalıcı iyileşme sağlayabiliriz.
Unutmayalımki ağrı teafikteki kırmızı ışıktır ve mutlaka yaptığınız her ne varsa durdurmanız gerekmektedir.
Sağlıklı ve huzurlu günler diliyoruz
Natal Fizik Tedavi Merkezi